lab_valp

Hjälp! Min valp kissar inomhus – Tips och råd

När ens söta valp för första gången stiger in i ens hem har man en hel del jobb framför sig. Man måste satsa på beteendeträning, koppelträning och inte minst att få sin hund rumsren. Till en början kan det kännas jobbigt och slitigt att ha en valp som konstant utför sina behov i hushållet, men om man följer några av tipsen nedan kommer hela processen att bli mycket lättare. Inom kort kan man lita på att ens hund vet vad som gäller!

 

Ha inte för höga förväntningar

 

Det är lätt hänt att man förväntar sig att sin valp ska bli rumsren omedelbart, och kanske börjar man oroa sig om valpen fortfarande inte är rumsren efter några månader, men frukta inte: det är helt normalt. Det kan faktiskt ta flera månader – ibland upp till ett år – innan valpen blir fullkomligt rumsren, så det gäller att man ger processen tid och är tålmodig. Även om det skulle ta sin tid är det viktigt att aldrig bli arg på valpen om en olycka inträffar inomhus då det enbart kommer att leda till att hunden blir rädd för en. Om man verkligen vill lära ut på rätt sätt ska man helt enkelt ge en stor mängd beröm varje gång behov uträttas utomhus.

lab

Välj rätt tidpunkter att gå ut

 

Det kan vara bra att komma ihåg hur hundar oftast behöver uträtta sina behov efter dess att de har ätit, när de nyss har vaknat samt efter lekstunder. Med andra ord är detta perfekta tillfällen att ge sig ut på en promenad. Om det ser ut som om hunden är på väg att smutsa ner golvet kan man även lyfta ut honom eller henne i trädgården för att snabbt lära sin valp att det inte är okej att detta sker inomhus.

 

Satsa bara på positiv träning

 

Beröm och positiv utstrålning går långa vägar när man tränar en hund. Att straffa en valp för att de inte kan hålla sig är aldrig en bra lösning, och man ska istället fokusera på belöningar när hunden gör rätt. Ta exempelvis med bitar av godis ut när det är dags för en promenad och belöna rikligt när valpen väl gör rätt. På så vis kommer det inte att ta lång tid innan de förstår vad som är rätt och fel. Glöm inte heller att små valpar inte kan hålla sig särskilt länge, så under det första halvåret bör man ta promenader även under natten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.