valp

Hur man tränar sin hund att gå i koppel

Promenader med ens valp är någonting som ska ske flera gånger om dagen, och därför är det självfallet viktigt att hunden är medveten om hur han eller hon ska bete sig. Koppelträning kan ta sin lilla tid, men om man använder rätt metoder kan man koppelträna sin valp relativt fort.

 

Utrustningen som behövs

 

Innan man börjar koppelträna är det dags att köpa ett halsband och ett koppel. Om man inte föredrar halsband kan man istället satsa på en sele, och vad man väljer är helt upp till en själv. Gällande koppel ska detta helst inte vara mer än en-två meter långt så att hunden kan gå nära en utan att dra iväg alltför mycket. Satsa därför inte på ett flexikoppel som tillåter hunden att fritt springa runt.

 

När man väl har utrustningen vid ens sida är det dags att vänja hunden vid kopplet, halsbandet eller selen. Låt hunden lukta på utrustningen och sätt sedan på den utan att ge sig ut. När hunden väl är lugn med kopplet och halsbandet eller selen kan man ge en belöning i form av godis. När hunden sedan är van vid att ta på och av utrustningen är det dags att ge sig ut.

 

Stirra inte upp hunden

 

En stor mängd nya ljud och rörelser kan kännas skrämmande när man inte är van vid att gå i koppel, så det är därför en god idé att börja sina promenader på en plats som är relativt tyst och lugn. När hunden väl har vant sig kan man testa på lite mer livliga miljöer. Om valpen inte vill gå så kan godis och en glad röst göra susen. Om de istället vill dra i kopplet så kan detta lösas genom att stanna och inte fortsätta att gå förrän det har slutat dras i kopplet. Efter ett tag kommer valpen att förstå hur han eller hon ska bete sig.

 

Gå inte för långt

 

Valpar har inte lika långvarig energi som lite äldre hundar och behöver därför sova under en stor del av dygnet. Med andra ord bör man se till så att promenaderna inte är för långa i början. Några minuter två gånger om dagen kan vara mer än nog. Efter dess att valpen blir lite äldre kan man utöka promenaderna, och när de väl är vuxna bör man gå ut minst tre gånger om dagen där varje promenad är 20-30 minuter lång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.