Avel av hundar har blivit oerhört lukrativt

Hundar är verkligen fantastiska på alla sätt och vis. Att alltid ha någon hemma som är glad för att se en när man kommer hem från jobbet är guld värt, och att ta en promenad utan en hund tappar lätt sin mening. Våra fyrbenta vänner förgyller verkligen livet på alla sätt och vis.

 

Men om du är på jakt efter att skaffa en hund så vet du förmodligen hur svårt det kan vara. Det är inte bara att ta sig till sitt närmaste köpcentrum, promenera in på en djuraffär, och köpa en hundvalp. Det krävs först och främst att man tar kontakt med en kennel och en uppfödare.

 

I och med pandemin så är det också många som har varit på jakt efter en hund, någonting som har lett till att många uppfödare nu har långa väntlistor som ibland sträcker sig över flera år. Detta har även gjort någonting med priset. Genom att följa de enkla lagarna för utbud och efterfrågan så kan man se att priset på valpar har skjutit i höjden. Många uppfödare har därför börjat agera mer eller mindre som mindre företag och många har även gått ekonomiutbildningar för att kunna driva sin verksamhet bättre.

Labradorer kan kosta enorma summor pengar

 

Enligt statistik från Svenska Kennelklubben så är Labradorer den överlägset populäraste rasen i Sverige. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på deras intelligens, lugna temperament, och deras kärleksfyllda personligheter.

Men detta har i sin tur också lett till att en labradorvalp idag kan få för fantasisummor, och det är inte ovanligt att köpare behöver betala 50 tusen eller mer för att få hem sin valp. Detta har åter igen att göra med utbud och efterfrågan, och eftersom det tar tid att få fram nya kullar så är det höga priser och långa väntelistor som gäller

 

Det är inte bara guld och gröna skogar för uppfödareMen det är en hel del omkostnader som kommer för uppfödare. Uppfödare tenderar att i regel ha ett antal tikar som bor hos dem. Uppfödaren betalar sedan en annan ägare för att deras hanhund ska para sig med honan och det är verkligen ingen garanti för att det blir en lyckad kull. Kombinera detta med en hel del veterinärs och foderkostnader så är det lätt att förstå varför det kan kosta så fruktansvärt mycket att ta hem en valp.

 

Om du ska köpa en valp

 

Trots att det kan vara riktigt svårt att få tag på en valp och att man ofta får punga ut med en hel del pengar så är det trots detta alltid värt att gå till en kennel eller uppfödare som du vet att du kan lita på. I och med att väntlistorna numera är så långa så har det blivit allt vanligare för kriminella gäng att smuggla in valpar in i landet. Dessa valpar smugglas under hemska förhållanden och har ofta en hel del genetiska defekter. Se därför till att du går till någon med ett bra rykte.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.