labrador-valp

Så väljer du rätt valp

Att köpa valp är en av de allra bästa sakerna man kan uppleva i livet. Få saker slår lyckan man känner när man kommer hem med en ny liten fyrbent familjemedlem. Men det finns dock saker som man bör tänka lite på innan man skaffar sig en valp. Om du har planer på att köpa en valp bör du därför tänka på följande saker.

Hitta en bra uppfödare

Det allra första du bör göra är att hitta en bra och ärlig uppfödare. Uppfödaren bör ha ett gott rykte och ha en del erfarenhet och kunskap inom just hunduppfödning. Försök att undvika säljare som inte är riktiga uppfödare. I många fall är dessa inte speciellt seriösa. Att köpa en valp av en sådan säljare kan innebära vissa risker. Håll dig till seriösa uppfödare om du vill få en frisk och sund valp.

hundvalp

Om du inte vet vart du ska börja leta kan du alltid vända dig till Svenska Kennelklubben eller olika rasklubbar. Klubbarna har ofta riktigt bra koll på de flesta uppfödare runt om i landet. Hos klubbarna kan du även få mycket annan nyttig information som kan hjälpa dig i ditt hundägande. Det är skönt att ha någon att vända sig till om man har frågor eller funderingar.

Besök uppfödaren

När du har hittat en uppfödare med tillgängliga valpar är det dags att planera in ett besök. Det är alltid en bra idé att besöka uppfödaren ett par gånger för att titta lite närmare på valparna och se hur de ser ut och hur de rör sig. Under besöket får du även en chans att lära känna uppfödaren bättre.

 

Försök att besöka uppfödaren mer än en gång innan du köper en valp. Då hinner du märka om något inte verkar som det ska. Det kan även vara kul att prata om annat tillsammans med uppfödaren. Man behöver ju inte bara prata om hundar. Ni kan till exempel prata om preferensaktier eller något annat intressant. Om du vill veta mer om just preferensaktier, klicka här. Oavsett så är det alltid en bra idé att besöka uppfödaren flera gånger innan du väljer ut en valp.

Valparnas beteende

Under besöket hos uppfödaren är det viktigt att kolla lite närmare på alla valparna. Om du har flera valpar att välja mellan är detta extra viktigt. Är någon av valparna lite skygg? Är någon extra glad och aktiv? Hur ser deras rörelser och anatomi ut? Valparna kan bete sig olika från dag till dag. En valp som verkar skygg en dag kan vara riktigt sprallig en annan dag. Därför är det så bra att göra fler besök hos uppfödaren. Då kan man lära känna alla valparna bättre.

Det kan även vara bra att hålla koll på valparnas föräldrar. Om både tiken och hanen finns på plats bör du alltid hälsa på båda för att se hur de beter sig mot främmande människor. Föräldrarna kan säga mycket om hur valparna kommer att utvecklas i framtiden, så glöm inte att kika närmare på dem om du har möjligheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.