hund-fitness

Träna med din hund

Funderar du på att börja träna? Glöm då inte att ta med dig hunden ut när du tränar. Då får du trevligt sällskap, samtidigt som din hund också får lite motion. Det är alltså bra för er båda två. Här är några anledningar till varför fler borde ta med sig sina hundar när de tränar. Du får även några smarta tips som kan hjälpa dig och din hund att få en ännu bättre och effektivare träning.

Bra för både dig och hunden

Att ta med sig sin hund ut när man tränar är som sagt inte bara bra för dig som ägare. Din hund mår också bra av att få följa med ut på äventyr. När ni tränar tillsammans mår ni bättre både fysiskt och psykiskt. Ni blir starkare av själva aktiviteterna, samtidigt som ni stärker era band. Därför är det så givande att träna med sin hund.

Det är svårt att trötta ut sin hund fysiskt, i alla fall om den är ung och frisk. Så var inte rädd för att den ska bli slutkörd under träningen. Du bör såklart inte dra med hunden på ett maratonlopp under allra första turen, men ta gärna med den ut på långa gå- och cykelturer.

Fixa utrustning

Innan du och din hund börjar träna tillsammans, kan det vara bra att skaffa sig lite utrustning. Om du cyklar mycket kan det vara värt att skaffa en springer som du kan sätta fast din hunds koppel i. Då behöver du inte hålla i det under hela cykelturen. Då får du mer kontroll över cykeln, vilket gör hela cykelturen mer säker för er båda.

traning-med-hund

Skaffa lite sköna tights till dig själv. FUSION är ett exempel på ett bra märke. Tights är ofta skönare att träna i än vanliga byxor eller shorts.

Om du vill ut i skogen, kan det vara trevligt med en lång lina som hunden kan springa i. En lina låter din hund springa längre än med ett koppel utan att den är helt lös.

Om du har en liten hund eller en hund med tunn päls kan det vara nödvändigt att skaffa ett par hundjackor eller värmevästar. Då behöver du inte oroa dig för att hunden blir nedkyld under turen. Det finns även jackor och västar med kylande effekt som passar perfekt till varma sommardagar.

Alla hundar kan vara med

Alla typer av hundar kan vara med och träna, så länge de är friska och inte har några fysiska hinder. Om du har en äldre hund bör du inte dra med den ut på allt för intensiva träningspass. Ta med den ut på promenader och eventuellt korta cykelturer, beroende på vilken kondition den är i.
Vilken ras din hund är har i stort sett ingen betydelse. Självklart kan lång päls eller korta ben göra det lite svårare för en hund att utföra vissa typer av fysiskt arbete. Det finns dock lösningar för detta. Du kan till exempel sätta upp hundens päls i små tofsar eller välja vägar som är lättare att röra sig på. Man kan ofta lösa det mesta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.