valp

5 tips innan man hämtar hem sin valp

Att köpa en valp är ett stort beslut som kräver planering samt förberedelser. Just därför ska vi nedan gå igenom ett antal tips gällande vad man bör tänka på innan man hämtar hem sin valp. Ta en titt på de olika tipsen och följ dem för att sedan känna dig fullständigt redo när det väl är dags för att hämta hem sin fyrbenta vän.

1.      Valp eller vuxen hund?

 

Det första man bör tänka på innan man hämtar hem sina drömmars hund är huruvida man föredrar en valp eller en vuxen hund. Den stora fördelen med valpar är naturligtvis hur söta de är samt att man får tillbringa tid med dem redan under det första året av deras liv för att tidigt kunna dra igång med träningen. Fördelen med en vuxen hund, å andra sidan, är att man i vanliga fall slipper den svåra valpperioden där hunden ska lära sig att endast kissa utomhus och att i allmänhet bete sig väl. Tänk också på att man inte kan lämna valpar ensamma, utan de kräver att man finns där för dem 24/7.

 

2.      Vaccination och försäkring

 

Det finns vissa försiktighetsåtgärder som måste tas för att se till så att ens blivande hund mår bra i alla lägen. Den första åtgärden är att vaccinera sin hund mot bland annat kennelhosta, hepatit samt valpsjuka. Med största sannolikhet har uppfödaren redan vaccinerat hunden i alla fall en gång innan man hämtar hem sin hund, men man bör få med sig ett schema över de framtida vaccinationstillfällena.

 

Den andra försiktighetsåtgärden som man inte får glömma bort är försäkringen av ens hund. Det kan komma att göra ont i plånboken om man ska betala för mediciner, operationer och hälsokontroller på egen hand, så en försäkring kommer här att vara räddaren i nöden.

 

3.      Köp alla nödvändiga tillbehör

 

Det finns många saker och ting som måste köpas innan ens hund hämtas hem, och här gäller det att ha allting redo i förväg. Hundmat, matskål, vattenskål, hundbädd, leksaker, koppel, borste och kloklippare är bara några få exempel på tillbehör som är absolut nödvändiga att inhandla. Skriv därför gärna en inköpslista för att komma ihåg allting som behövs och fråga även i djuraffären om man inte är helt säker på precis allting som ska köpas.

labrador

 

4.      Tänk ekonomiskt

 

Att äga en hund kan komma att bli mycket dyrare än man har förväntat sig. Svenska Kennelklubben påstår att det kostar omkring 15 000 kr om året med bara vaccin, mat och försäkring, så om man därtill lägger på ytterligare kostnader såsom hunddagis, tillbehör och dylikt kan allting komma att bli en dyr historia. Se därför till så att pengarna finns tillgängliga och att man är ekonomiskt stabil innan man satsar på att köpa en hund.

 

5.      Promenader

 

Sist men inte minst ska man självfallet komma ihåg att en hund behöver en stor mängd träning och aktivering, så gå ut på promenad med den fyrbenta vännen flera gånger om dagen och se till så att de leksaker att leka med när man själv är upptagen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.